GRONINGEN

 

Harpweekend op "De Boschplaatse"
(KLIK HIER VOOR FOTO'S)
Kathleen Loughnane en Frederike Spakman-Eschauzier

Kathleen Loughnane heeft workshops geleid voor harpstudenten en voor harpdocenten op het kleine landgoed De Boschplaatse in Blijham (Groningen). Dit was een initiatief van Frederike Spakman - Eschauzier.
.Kathleen Loughnane is overal geroemd om haar arrangementen en haar manier van uitvoeren van de muziek van traditionele Ierse harpisten. De stemmingen in haar spel variëren van de uitbundige opgewektheid van haar dansmuziek tot de betoverende schoonheid van haar ballades. Haar belangrijkste uitgangspunt bij het arrangeren en interpreteren van 18e eeuwse muziek is de techniek, de versieringen en de kracht van de levende traditionele muziek. Haar eigen composities zijn beïnvloed door haar diepgaande studie van de traditionele bronnen.

Kathleen heeft in geheel Ierland, in de VS en in Europa uitvoeringen gegeven en lesgegeven zoals bijv. in het Edinburgh Harpfestival en op harp festivals in Boston en Kopenhagen.

Informatie over muzikale aangelegenheden: Frederike Spakman-Eschauzier, tel: 0599-67 18 86 of email
Informatie over organisatorische zaken: René Caderius van Veen, tel: 0597-561203 of email


Klik op het harpje voor:
 
Informatie over Kathleen Loughnane
Informatie over De Boschplaatse
Link naar de Nederlandse Folk Harp vereniging

 Kathleen Loughnane is overal geroemd om haar arrangementen en haar manier van uitvoeren van de muziek van traditionele Ierse harpisten. De stemmingen in haar spel variëren van de uitbundige opgewektheid van haar dansmuziek tot de betoverende schoonheid van haar ballades. Haar belangrijkste uitgangspunt bij het arrangeren en interpreteren van 18e eeuwse muziek is de techniek, de versieringen en de kracht van de levende traditionele muziek. Haar eigen composities zijn beïnvloed door haar diepgaande studie van de traditionele bronnen.

Kathleen heeft in geheel Ierland, in de VS en in Europa uitvoeringen gegeven en lesgegeven zoals bijv. in het Edinburgh Harpfestival en op harp festivals in Boston en Kopenhagen.

Kathleen is geboren in Nenagh in het County Tipperary, maar woont sinds 1982 in Galway. In 1990 was zij medeoprichtster van de groep Dordan. Deze groep met zijn herkenbare mix van Ierse traditionele muziek en barokmuziek heeft internationale faam gekregen. Ook met Dordan heeft Kathleen veel in Europa en in de VS opgetreden. De vier CD's die uitgebracht zijn heten: "Dordan-traditional and Baroque", "Jigs to the Moon", "The night before a celtic-Christmas" en "Celtic Aire".

Verdere relevante informatie:
Kathleen heeft een Ierse prijs gekregen voor haar arrangementen van traditionele muziek en van de muziek van harpisten uit de 17e en 18e eeuw.. Arrangementen van haar zijn ook gepubliceerd in de serie boeken die de Cairde na Cruite (de Ierse Folkharp vereniging) uitgeeft.
Zij is bestuurslid geworden van Cairde na Cruite en levert haar bijdrage aan de Summerschool van Termonfeckin. Ook zijn arrangementen van haar opgenomen in de examensyllabus van de Royal Irish Academy of Music.
In 1999 kreeg zij de opdracht een hymne te componeren ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van de National University of Ireleand in Galway.
In 2002 maakte Kathleen een tournee door Japan - zowel met uitvoeringen als met lesgeven - en in september -oktober 2003 maakte zij een tournee door Nederland, Duitsland, Denemarken en Zwitserland. (De "Pure Irish Drops Tour") De Pure Irish Drops zijn toen ook in Groningen geweest!

"Harping On" is de titel van haar tweede solo CD na "Affairs of the Harp". Deze nieuwe opname bevat zowel arrangementen van traditionele nummers als ook eigen composities en is de aanvulling op een boek met harparrangementen met dezelfde naam. "Harping On" is een plezierige bijdrage geworden aan het repertoire van Ierse harpmuziek, ook door het samenspel met vrienden en familie, leden van de groep Dordan en muzikanten zoals Alec Finn, Seamus Begley en Sharon Shannon.

"Harping On" and "Affairs of the Harp" zijn uitgebracht op Reiskmore Music, 8 St. Mary's Tce, Taylor's Hill, Galway. Tel / Fax: +353-91-523370

Zie http://www.kathleenloughnane.com/
Website van Kathleen en verder vindt u maar liefst 899 websites via Google over Kathleen

Dit weekend is een initiatief van drs. H.R. Caderius van Veen, voorzitter van de Stichting Heerlijkheid Westerwolde