Thee koepel
"De redding van een juweeltje"

René Caderius van Veen evacueerde in WO II voor zijn derde jaar met zijn grootmoeder van Arnhem naar Leeuwarden. Toen zijn grootmoeder in 1952 een villa had laten bouwen in Oosterbeek, verhuisde hij terug naar omgeving Arnhem. Destijds had hij zelf mee mogen kiezen van zijn grootmoeder welk ontwerp van welke architect hij het mooiste vond. Het werd een ontwerp van architect Van Os uit Velp (Gld).
Toen Donald Duck dat jaar voor het eerst in het Nederlands verscheen kreeg hij een abonnement en in één van de nummers zag hij tot zijn verbazing dat Amerikanen bij verhuizingen hun hele huis op een dieplader plaatsten. Dat maakte natuurlijk extra indruk zo vlak na zijn eigen verhuizing van Leeuwarden naar Oosterbeek.

Het postkantoor van Oosterbeek was in die tijd ondergebracht in een villa aan de Utrechtse straatweg. Daar stond in de tuin een theekoepel waar René (in zijn jonge jaren werd hij "Hans" genoemd) helemaal weg van was. Hij vond het doodzonde dat die koepel zo verwaarloosd was en hij zou dolgraag willen dat deze in hun eigen tuin zou staan.
Refererend naar het plaatje in Donald Duck wist hij zijn grootmoeder ervan te overtuigen dat het mogelijk moest zijn om de koepel te verplaatsen en in de eigen tuin neer te zetten. En zulks gebeurde. Het achterstallige onderhoud van de koepel werd weggewerkt, er werden glazen deuren in geplaatst en het zinken dak werd vernieuwd. Natuurlijk werd het overigens onverwoestbare prachtig dikke eikenhout met planken met dubbele kraal opnieuw in de verf gezet in een kleur die Hansje en zijn grootmoeder allebei mooi vonden. Vele jaren later is het zink nog een keer vernieuwd en was het Hans / René zelf die het schilderwerk deed nadat hij dat van een professionele huisschilder geleerd had.

Toen zijn grootmoeder overleden was en René de villa uiteindelijk in 1994 erfde, woonde hij al ruim 20 jaar op De Boschplaatse. Ervan uitgaand dat De Boschplaatse eigen familiebezit zou blijven en dat zijn zoons De Boschplaatse uiteindelijk zouden erven en daar gaan wonen en omdat destijds tegen zijn zin in zijn grootmoeder geen gebruik had gemaakt van een destijds door de burgemeester van Renkum gedaan aanbod om naastgelegen percelen te kopen waardoor er naar zijn smaak huizen te dicht bij de villa waren gebouwd, besloot hij de villa te verkopen.
Maar ..... afgezien van de vele vele planten en bomen die hij vooraf uit de tuin in Oosterbeek had laten transporteren naar De Boschplaatse, was het voor hem duidelijk dat hij nooit afstand zou doen van de koepel die hij van de ondergang gered had. Dus werd deze wederom op transport gezet. Een groot avontuur doordat de grootst verkrijgbare kraan het bouwerk over de inmiddels best hoge boomtoppen heen moest tillen. Een maal aangekomen in Blijham werd de koepel eerst neer gezet in het er vlak naast gelegen weiland, werd een fundament gebouwd op het schiereilandje in de tuin, werden balken van de bodem vernieuwd voordat de uiteindelijke laatst verplaatsing met een ditmaal normalere kraanwagen plaats kon vinden.

Toen de Rijksdienst monumentezorg een ander theehuisje (Amsterdamse chool) uit de 20-er jaren wel op de monumentenlijst wilde plaatsen maar de veel oudere theekoepel niet "omdat die er nog veel te kort stond, heeft René via onderhandelingen ervoor gezorgd dat het in zijn ogen veel minder fraaie 20-er jaren theehuisje werd verplaatst naar een tuin in de buurt van Leek, vlak bij een ander pand in die stijl, en dat "zijn eigen" koepel uit midden of eind 19e eeuw toch de status kreeg van Rijksmonument.

Daarmee hoopt René dat de kroon op zijn werk is gezet en dat de koepel voorgoed beschermd is en in stand blijft. Dat door een conflict dat zijn - inmiddels ex-echtgenote - begon, De Boschplaatse nu toch te koop staat inclusief de tuin die door hem gerestaureerd en verfraaid is en inclusief de koepel doet pijn maar het is niet anders.

Klik op foto voorvergroting

Model en ligging in de tuin maken het geheel tot een prachtig geheel. vanuit de koepel heeft men een prachtig uitzicht over de slingertuin met vijverpartij en doorkijkjes erachter. Het is zeker een verrijking van het gehele complex "De Boschplaatse" dat op naam staat van Jkvr L.E. de Savornin Lohman en via haar te koop wordt aangeboden.

Contact via email